ERFARINGER

Fritidsinteresser: Svømning


Dato: 7. februar 2002
Fra: Mads' mor
Emne: Svømning, Mads

Mandag aften går Mads og hans far til svømning med nogle af de samme børn og forældre [børn med forskellige vanskeligheder]. Mads er et ægte vandbarn, så her er han lidt mere optaget af egne eksperimenter, så der er lidt mindre kontakt – men det er stadig en dejlig aktivitet, de har sammen. I mandags gav Mads' far Mads svømmefødder på, hvilket den unge mand var meget utilfreds med, indtil han opdagede effekten – så svømmede han lige 100 meter!

Onsdag går storesøster til svømning, så der går vi alle fire i svømmehallen. Her i aften tog storesøster så både 100 og 200 meters mærke – hun var ret stolt (og nok også glad for at forældrene lagde mærke til hende!).


Dato: 7. februar 2002
Fra: Cecilia
Emne: Svømning, David

Vi går i svømmehallen en gang om ugen, for det elsker både Anna og David. David har lært at svømme, men han er ikke meget for at komme i det kolde bassin, og det varme er kun 70 cm dybt og måske fem-syv meter langt, så han kan ikke rigtig svømme til. Pyt.


Dato: 2. marts 2002
Fra: Cecilia
Emne: Svømning, David

Da vi var i svømmehallen for en uge siden, lykkedes det for første gang nogensinde at få David overtalt til at stikke storetåen i de store børns bassin, hvor vandet ikke er helt så lavt og varmt som i de små børns. Han var dog ikke meget for at komme derned, faktisk skreg han, fordi han troede, han ikke kunne bunde. Men vandet er kun 80 cm dybt, og jeg holdt derfor fast i, at han skulle opdage, at han kunne stå på bunden. Jeg holdt ham tæt ind til mig og fik ham til at stå på mine fødder, mens jeg gik ned ad trapperne. Han var temmelig oprevet, men da han mærkede bunden, og jeg nussede ham og fik ham til at falde til ro, begyndte han at acceptere, og så skyndte jeg mig at rose ham, hvorefter vi gik sammen over i det lille, hvor han fik lov at blive resten af tiden.

I dag startede han i det store og opholdt sig dér langt størstedelen af tiden. Vi startede med at gå en tur rundt i bassinet, så han kunne få en fornemmelse af, at han kunne bunde og altså være tryg. Men for at holde varmen i det lidt koldere bassin, er man nødt til at bevæge sig, og jeg fik ham derfor til at svømme. Han kan godt komme frem, men det går endnu ikke så hurtigt, og jeg tænkte derfor, at det var oplagt at få trænet lidt benspark, så han kan blive hurtigere. Så mens Anna legede med sin veninde, lavede Martin og jeg den helt store fælles indsats for at få David til at holde fast i kanten, samtidig med at han sparkede. Han syntes, det så sjovt ud, når vi voksne sparkede, så det stor-sprøjtede, og det ville han selvfølgelig gerne efterligne. Da det omsider lykkedes, og han samtidig fik set over skulderen, hvor flot han selv kunne sprøjte, sagde han glædesstrålende: »Jeg regner«.


Dato: 2. marts 2002
Fra: Mads' far
Emne: Svømning med Mads

Mads og jeg går meget til svømning. Mads er voldsomt begejstret for vand og vil helst af alt bo i en svømmehal.

Jeg træner ikke »holde fast i kanten« øvelser med ham. Vi er på vand, der er 80 til 90 cm dybt, hvor jeg »sidder« ned. Mads står på mine knæ, og så lader jeg ham hoppe hen til kanten fra en meter eller to's afstand. På den måde får han plasket, når han kaster sig ud, og samtidig får han svømmet lidt med benene. Efterhånden har jeg været i stand til at komme længere og længere væk fra kanten, og nu svømmer Mads ofte fire-fem meter ad gangen – dog kun med benene, armene følger ikke helt rigtigt med endnu.

For nyligt prøvede jeg at give ham svømme-fødder på. Det ville han ikke være med til, men da han kom ned og kunne mærke, at han kunne svømme længere, accepterede han dem. Efter at have svømmet lidt i børnebassinet, gik vi over i det »store«. Det er et rundt bassin med en cirkulær 100-meter bane. Mads svømmede den hele, næsten uden pauser.

Noget af det bedste Mads ved er at hoppe fra kanten. Han er dog smart nok til at gøre det i nærheden af trapperne, så han hurtigt kan komme op igen. Det ser bare forkert ud for bademestre og andre, når Mads kommer løbende og springer ud på det dybe, og jeg må berolige dem med, at han har (nogenlunde) styr på det.


Dato: 3. marts 2002
Fra: Mads' mor
Emne: Svømning

Mads begyndte at gå til svømning, da han var 3 måneder, og det er i den grad hans rette element. Han har aldrig brugt andre hjælpemidler end sine forældre – svømmefødderne er faktisk det første hjælpemiddel, han har brugt, og det gav ham helt sikkert en aha-oplevelse mht. at bevæge benene. Mads har også, siden han var lille, pustet bobler, og det er helt tydeligt, at han puster luft ud, når han dykker.

Mads er kort sagt en rigtig lille super-mand, når det gælder vand, og det afspejler sig naturligvis i vores aktiviteter i vandet med ham. Som Mads' far nævnte, springer han ud fra kanten (også hvor han ikke kan bunde), han kravler op på sin fars/mine skuldre og lader sig falde bagover ned i vandet (- det ville jeg sgu ikke turde), han dykker ned mellem vores ben mv.

Mads' far går – som vi tidligere har skrevet – til svømning med Mads om mandagen. Der er ikke længere instruktør på hver gang, men til gengæld har hver forældre fået et hæfte med gode idéer til fælles aktiviteter i vandet for børn og voksne. Hvis nogen er interesserede i en kopi af det materiale, så mail navn og adresse, så kopierer og udsender vi!

Se også

Fritidsinteresser: Klaver
Fritidsinteresser: Gymnastik

Cecilia Brynskov / 14.10.2002