NORTH CAROLINA, USA

Endnu en retssag om ret til ABA-behandling

På trods af flere forsøg på at opnå et forlig mellem skolemyndighederne og en gruppe lokale forældre fra Charlotte i North Carolina i en sag om ret til ABA-behandling, ender det nu alligevel med en retssag.

»Vi er meget skuffede over tilbuddet fra skolesystemet, og vi vil ikke acceptere noget, der ikke er godt for vores børn« sagde Melanie Byrd, der er advokat for de fire familier, som har rejst sagen. Talsmanden for skoledistriktet i Charlotte-Mecklenburg nægtede at udtale sig efter forhandlingernes sammenbrud. Skoledistriktet har tidligere forklaret, at man anvender en række forskellige metoder – herunder ABA – men man tilbyder ikke rene ABA-klasser, sådan som forældrene ønsker det. »Skoledistriktet anvender ikke én metode, og det er bevidst« har talsmanden for skoledistriktet tidligere udtalt.

Men forældrene og deres advokat hævder, at kun ABA er beviseligt effektivt i forhold til autisme hos børn, og forældrene mener derfor, at deres børn med autisme bliver nægtet en ‘passende uddannelse’, såsom som de har ret til i henhold til den amerikanske handicaplovgivning. De hævder også, at deres børn kun har opnået begrænsede fremskridt i de klasser, de nu går i. Børnenes fremskridt er hæmmet af, at de anvender for lang tid på de samme opgaver, og fordi de har begrænsede muligheder for at være sammen med ikke-handicappede børn.

De fire forældre, som nu lægger sag an imod skoledistriktet, repræsenterer en større gruppe af forældre, som sidste sommer forlangte at skoledistriktet skulle starte seks ABA-klasser for de børn, hvis forældre foretrækker denne metode. Sagen startede da skolesystemet afviste forældrenes krav om specielle ABA-klasser.

Sagen kommer for retten den 18. december.

Kilde: The Charlotte Observer 6. og 17. november 2002

Joi Bay / 17.11.2002