NEW BRUNSWICK, CANADA

Følelsesladet demonstration til fordel for autismebehandling

En gruppe vrede forældre til børn med autisme blev tirsdag involveret i en verbal og følelsesladet konfrontation med ministrene for sundhed og undervisning i den canadiske provins New Brunswick.

24 forældre til børn med autisme demonstrerede endnu engang uden for regeringsbygningen, fordi de er trætte af at vente på ABA-behandling af deres børn (se Demonstration til fordel for ABA-behandling). Mange forældre bar skilte med billeder af deres børn og indskriften »Dette er autismes ansigt«. Forældrene mødtes med sundhedsminister Elvy Robichaud og undervisningsminister Dennis Furlong. »Hjælp min søn!« råbte Lila Barry fra Miramichi til Dennis Furlong. »Han skal vokse op og få mulighed for at blive uafhængig af mig«. Andre forældre fortalte grædende om deres kampe med socialrådgivere for at få hjælp til deres børn med autisme og til deres udmattede familier.

Harold Doherty, som er formand for Autism Society of New Brunswick, sagde, at han ikke var overrasket over protestens følelsesmæssige karakter. Harold Doherty er selv far til en syvårig dreng med autisme. »Når forældrene, som i forvejen er pressede af barnets handicap, ikke kan få den nødvendige behandling, bliver de desperate. De følelsesudbrud, vi har set i dag, er ingenting i forhold til, hvad disse forældre egentlig føler«.

Undervisningsminister Dennis Furlong sagde, at protesterne havde gjort indtryk og lovede at regeringen vil arbejde for at stille ABA til rådighed for alle børn med autisme. Men det er spørgsmålet, hvor hurtigt disse løfter kan indfries. »Problemet i New Brunswick er, at ABA-behandling går på tværs af tre forskellige ministerier: Sundhedsministeriet, Undervisningsministeriet og Familieministeriet«, sagde Furlong. Han sagde videre, at regeringen vil arbejde på at etablere systemer til tidlig diagnosticering og på at finde ressourcer til behandlingen. »Det vil ske så hurtigt som muligt. Tidshorisonten er ikke fem år«, sagde han.

Formanden for Autism Society of New Brunswick var ikke beroliget af ministerens udtalelser. »Vi har i tre år hørt de samme typer forsikringer uden at der er sket noget«, sagde han.

Oppositionslederen Shawn Graham sagde, at regeringen har tabt denne sag på gulvet. »Det er meget uheldigt, at regeringen ikke har sat skub i denne sag«, sagde han. Han kunne også fortælle, at regeringen i månedsvis har tilbageholdt en tværtministeriel rapport om autisme. Shawn Graham lovede, at ABA-behandling til børn med autisme vil blive en sag i valgkampen, hvis ikke regeringen i denne parlamentssamling får sat fart på denne sag. »Der er ingen tvivl om, at denne sag vil indgå i vores valgprogram«, sagde oppositionslederen.

Kilde: New Brunswick Telegraph-Journal, 26. marts 2003

Joi Bay / 26.03.2003