NEW BRUNSWICK, CANADA

Forældrekrav udløser millionbevilling til tidlig indsats

En uge efter et møde mellem forældre til børn med autisme og to ministre fra den canadiske provins New Brunswick (se Følelsesladet demonstration til fordel for autismebehandling) har regeringen nu annonceret en ekstra bevilling på CA$ 2,8 mill (13 mio. DKK) til tidlig intervention. Annonceringen skete i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens budget for budgetåret 2003-04. Det er endnu ikke besluttet, hvorledes de 2,8 mio. CA$ skal anvendes, men det er meddelt, at pengene både skal bruges til forældreuddannelse og til intensiv behandling af førskolebørn. Midlerne skal administreres i et samarbejde mellem sundhedsministeriet, undervisningsministeriet og familieministeriet.

Sundhedsminister Elvy Robichaud sagde, at »der er stadig behov for at videreuddanne fagfolk, og det kan tage nogen tid, inden vi er klar til at behandle børn med de rigtige metoder«.

Forældre til børn med autisme og fagfolk med speciale i autisme håber, at de nye bevillinger vil blive anvendt på anvendt adfærdsanalyse. Forkvinden for Familiy Autism Centre, Nancy Blanchette, sagde, at deres uddannelsesprogram er klar, og at det kun er bevillingerne, som mangler. Centeret har planlagt at skulle efteruddanne ABA-trænere og forældre til børn med autisme. Centeret, som er en del af University of New Brunswick, vil både levere efteruddanelseskurser og igangsætte forskning i autisme.

Børn, som får ABA-behandling, har mulighed for at gøre væsentlige fremskridt, sagde Dr. Paul McDonnell, en psykolog med speciale i autisme. »Men disse børns udvikling er et kapløb med tiden. Det er meget vigtigt, at behandlingen igangsættes tidligt i deres liv. Behandlingen er dyr – ca. CA$ 40.000 om året per børn (188.000 DKK) – og man regner med, at hvert barn skal behandles i mindst to-tre år. Men det er pengene værd. Regeringen vil spare ca. 1 million dollars per barn i løbet af barnets samlede levetid (4,7 mill DKK), hvis den igangsætter denne form for behandling. Det er en korttids udgift, men der er langsigtede besparelser, og behandlingen giver også folk med autisme et bedre og mere produktivt liv«.

En talsmand for sundhedsministeriet sagde, at det endnu ikke er besluttet, hvordan de nye bevillinger vil blive anvendt.

Kilde: New Brunswick Telegraph, 2. & 3. april 2003

Joi Bay / 04.04.2003