WISCONSIN, USA

Forældreprotester imod besparelser på den tidlige indsats

Forældre til børn med autisme samledes i sidste uge foran staten Wisconsins parlament — Capitol — for at sende en klar besked til politikerne: behandling nu eller betaling senere. Det var den lokale afdeling af FEAT — Families for Effective Autism Treatment — der havde arrangeret demonstrationen. Demonstrationen skulle gøre opmærksom på de besparelser, som har ramt de intensive, hjemmebaserede behandlinger i forbindelse med budgettet 2003-05.

Candee Eckberg fra Bellevue fortalte, at besparelserne har betydet, at hendes 4-årige søns behandling er blevet skåret med 10 timer om ugen. Eckberg sagde også, at den intensive 1:1-behandling havde haft meget gode effekter i løbet af de seneste par år, og hun frygter nu, at nedskæringerne vil hæmme Joshuas fortsatte udvikling.

»Han er kommet så langt, men nu forsvinder støtten til hans behandling«, sagde Eckberg, som bar et billede af Joshua og plakater med teksten »No child left behind« og »Treat now or pay later«. Andre forældre bar gule T-shirts med påtrykte billeder af deres børn.

Deres protester er åbenbart blevet hørt. Guvernøren Jim Doyle meddelte, at han vil indkalde en arbejdsgruppe for at finde løsninger på problemerne. »Guvernøren har haft møder med forældre og udbydere af supervision, og han vil tage sig af de spørgsmål, som han nu er blevet opmærksom på, og han vil gøre det i et samarbejde med forældre og udbydere af supervision, som har været aktive i denne sag«, siger Dan Leistikow, som er talsmand for guvernøren. »Guvernøren står over for at skulle nedsætte en arbejdsgruppe, som vil komme med forslag til løsninger«.

Sidste år foreslog guvernøren at nedlægge støtten til hjemmebaserede behandlinger, som koster staten US$30 mio. om året (181 mio. DKK). Baggrunden for forslaget var, at den føderale støtte ville falde bort, og at der var oparbejdet et underskud på US$3,2 mia. på statens budget (19 mia. DKK). De hjemmebaserede behandlinger omfatter næsten 1000 børn, som modtager op til 35 timers ABA-behandling om ugen. Efter kraftige protester blev besparelserne på de hjemmebaserede behandlinger reduceret noget, men blev ikke taget af bordet.

Mange forældre fortæller, at deres børn nu modtager færre timers behandling end tidligere, og at store dele af bevillingerne er bundet til administrative udgifter og slet ikke kommer børnene til gavn.

Kilde: Press-Gazette, Madison, Wisconsin, 27.2.2004

Tidligere artikler om ABA-behandling i Wisconsin:
»Lad dette aldrig ske for dig«
Protester imod nedskæring af behandlingstilbud
Familier flytter for at få ABA-behandling

Joi Bay / 3.03.2004