USA

Forældre og ekspert skriver ABA-bog sammen

Lynn Kern Koegel er — sammen med sin mand Robert Koegel — stifter og leder af Autism Research Center ved University of California Santa Barbara, som er et af de førende ABA-forskningscentre i USA. Claire LaZebnik er mor til en dreng med autisme men er også romanforfatter og professionel skribent. Sammen har de skrevet en unik bog om ABA-behandling af børn med autisme. Overcoming Autism: Finding the Answers, Strategies, and Hope That Can Transform a Child's Life hedder den.

Bogen viser, hvordan en veltilrettelagt og velfunderet tidlig intervention kan reducere de autistiske symptomer i væsentlig grad. Det betyder ikke, at de tilbyder lette løsninger på det, de beskriver som en epidemi, der i dag rammer 1 ud af hver 150 nyfødte børn. Interventionen, de skriver om, kaldes anvendt adfærdsanalyse, som i følge forfatterne kan reducere tilbagetrækninger og andre karakteristiske udtryk for autisme og dermed forbedre barnets muligheder for social og kognitiv udvikling. Bogen er organiseret efter de typiske træk ved autisme, fx. ‘Ending the Long Silence'; ‘Tears, Meltdowns, Aggression, and Self-Injury' samt ‘Self Stimulation.'

Forfatterne skriftes til at skrive om de samme emner. Koegel skriver først om symptomerne ud fra et klinisk perspektiv, hvorefter LaZebnik skriver om de samme problemer ud fra en mors perspektiv. Koegel mener grundlæggende, at mange former for problemadfærd hos børn med autisme skal forstås som forsøg på at kommunikere, og hun kommer med forslag til, hvordan problemadfærden kan transformeres i mere socialt acceptable former. LaZebnik tilføjer førstehåndsberetninger om, hvordan en sådan behandling fungerer i praksis. Hun er mor til en dreng, som i en alder af 2½ var helt nonverbal, og hun kender således fra sin egen familie både problemerne og de midler, som ABA stiller til rådighed. Hendes livsnære beskrivelser konkretiserer Koegels til tider noget omstændelige beskrivelser af adfærdsanalysens principper og praksisser.

Kilde: Publishers Weekly, 1. marts 2004

Lynn Kern Koegel and Claire LaZebnik. Overcoming Autism: Finding the Answers, Strategies, and Hope That Can Transform a Child's Life. Viking, $24.95 (304p) ISBN 0-670-03294-8. Bogen udkommer i USA den 12.4. men kan bestilles nu fx. fra amazon.co.uk, hvor den koster £11.88 (plus forsendelse og moms).

Joi Bay / 6.03.2004