NEW YORK, USA

ABA til småbørn med autisme

ARC, som blev stiftet i 1949 som Association for Retarded Citizens, men som nu udelukkende kaldes ARC, tilbyder tidlig og intensiv ABA-behandling til småbørn med autisme 10 forskellige steder i staten New York.

Et af disse steder er Children's School for Early Development i Hawthrone, som ligger 50 km nord for Manhatten. De øvrige ligger i Yorktown, Cortlandt Manor, Katonah, Ossining, Mount Kisco, Tarrytown, New Rochelle, White Plains og Shrub Oak.

I følge lovgivningen i staten New York har småbørn (0 - 3 årige), som har specielle behov, ret til et tidligt interventionsprogram. Sådanne interventionsprogrammer er gratis for forældrene – de betales med 60% fra staten og 40% fra det lokale county, som har ansvaret for småbørn med handicap før de fylder 3 år, hvor ansvaret overgår til skolesystemet.

»Der er mere opmærksomhed på tidlig intervention end nogensinde«, siger Loraine Chun, som er leder af Westchester county’s sundhedsafdeling. I Westchester county er der 3.800 småbørn, som får tidlig intervention.

I ARC’s Children's School for Early Development i Hawthrone, som er baseret på ABA, er der indskrevet 28 børn. Prisen for behandlingen er US$27,500 om året per barn (170.000 DKK).

»Anvendt adfærdsanalyse gør adfærd gennemskuelig og gør det muligt at lære nye former for adfærd til disse børn«, fortæller Christina Burk, som er ABA-supervisor på Children's School for Early Development. »Vi har meget fokus på udvikling af talesprog, og lægger vægt på at lære den funktionel kommunikation. Vores mål er at sætte disse børn i stand til at blive inkluderet sammen med typisk udviklede børn«.

I Elizabeth Mascia Day Care Center i Tarrytown, som ligger 10 km vest for Hawthrone er der indskrevet seks børn med autisme sammen med 8 typiske børn.

ARCs satsning på ABA bliver støttet af de lokale skoledistrikter, som overtager ansvaret for børn med autisme når de når skolealderen. Dr. Elizabeth Zuch, som er forkvinde for Committee on Preschool Special Education i White Plains School District, siger: »Børnene går videre fra ARCs småbørnsprogrammer til tilsvarende inkluderende børnehaveklasser. Fordelen ved disse inkluderende klasser er, at børn med autisme bliver undervist sammen med normaludviklede børn, som kan fungere som modeller for alderssvarende social adfærd«.

Et af de børn, for hvem denne integration er lykkedes, er Marc Damon, som nu er 12 år gammel. Han fik autismediagnosen da han var 18 måneder gammel, og han gik på Children's School for Early Development i Hawthrone. Da han nåede 4. klasse var han ikke længere klassificeret som en elev med særlige behov.

Kilde: The New York Times, 18. april 2004

ARC er en ikke-kommerciel organisation, som giver behandling og tilbud til børn, unge og voksne med udviklingshæmning. ARC i New York har webadressen http://www.nysarc.org/

Tidligere artikler om ABA-behandling i New York
Et virvar af behandlingstilbud
To skoledistrikter i New York indfører anvendt adfærdsanalyse
Gammel specialskole indfører adfærdsanalytisk behandling
ABA-skole søger praktikpladser
Pengegave til ABA-skole
Forældre fik tilbudt ABA-behandling, men krævede døgninstitution
ABA-skole holder indvielsesfest
½ mio. dollar til ABA-program
Forældre indretter ny ABA-skole

Joi Bay / 19.04.2004