VIRGINIA, USA

Stock car race til fordel for børn med autisme

Den 25. maj afholdes på Concord Mills NASCAR SpeedPark i North Carolina et stock car race til fordel for børn med autisme. Elliott Sadler's Race for Hope, kaldes løbet, hvis overskud går til Autism Society of America.

Elliott Sadler, som har arrangeret og givet navn til løbet, er professionel racerkører. Det samme er hans far og hans bror, Hermie Sadler. De har på skift i en lang årrække ligget i toppen af ranglisten af NASCAR-turneringen, som er for stock cars (dvs. modificerede standardbiler), og de kører for et Chevrolet-hold.

Interessen for børn med autisme stammer fra Halie Sadler, der er 5 år gammel, og som er en af tre døtre af Hermie Sadler. For to år siden var Halie Sadler passiv og uden talesprog. Til tider kunne hun finde på at banke hovedet ind i væggen i frustration. Nu er den lille pige med det lange lyse hår fuld er energi når hun skynder sig over til sine klassekammerater for at være med til at klappe klassens kanin. Hun leger fangelege og er ferm til at spille basketball. Hun venter til det er hendes tur til at gynge og hun kører på trehjulet cykel. Hun fortæller at min bluse er orange og at din er orange. Hun taler med sin far i telefonen, når han turnerer USA rundt med sit hold. Hun kan lide at holde sine veninder i hånden når børnene går til og fra frikvarteret.

Halie går på ABA-skolen Faison School i Richmond (læs Fundraising til ABA-skole) . Skolen ligger 120 km væk fra familiens hjem i Emporia. Men 5 dage om ugen, 48 uger om året kører hun den lange vej til skole sammen med sin mor Angie Sadler. Men det er besværet værd, fortæller moderen.

»Vi har taget turen i næsten to år nu, men de fremskridt hun har gjort har været helt uvirkelige«, siger Angie Sadler.

»Mange mennesker siger, at de ikke kan forstå at vi orker at køre så langt. Men for tre år siden havde jeg en pige, som bare sad i hjørnet og ikke sagde noget. Halies fremskridt er nu så store, at hun hver formiddag er blevet enkeltintegreret i en børnehaveklasse i Luther Memorial School. Eftermiddagene tilbringes stadig i Faison School, og desuden får hun også træning i hjemmet.

Familien Sadlers hørte første gang om Faison School efter at Hermie Sadler på tv havde fortalt om sin datter med autisme. De blev kontaktet af skolen og fandt hurtigt ud af, at det ville være det bedste sted for hende.

»Min kones indsats hver dag er ubeskrivelig«, siger Hermie Sadler. »Hun ofrer sig for Halie, men når man ser på Halies fremskridt, så er der ingen tvivl om, at må vi fortsætte«.

Angie og Hermie Sadlers understreger at Faison School ikke helbreder autismen, men ABA-metoden kan anvendes til at håndtere en række af de adfærdsformer, som børn med autisme har. Det er hårdt arbejde, og det skal fortsætte i hele Halies liv.

»Hun vil aldrig blive en almindelig pige eller kvinde. Det er urealistisk at forestille sig«, siger Hermie Sadler. »Men hun kan nu kommunikere med os og med sine lærere. Hun har lært at være opmærksom og at fungere i en gruppe. For tre år siden kunne vi aldrig forestille os at hun nogensinde ville blive i stand til at sidde i en gruppe af børn, at arbejde ved en pult eller at være koncentreret og opmærksom. Hun er stadig langt fra en almindelig 5-årig, men vi kan nu se for os, at hun på et senere tidspunkt vil blive i stand til at yde noget for samfundet. Vi ønsker brændende, at hun skal blive i stand til at gå på college, at få et arbejde og at blive gift. Og alle mål er nu realistiske«.

Familien Sadler ser nu frem til at Halie til efteråret skal starte i en børnehaveklasse i det lokale skoledistrikt. Hun vil stadig have brug for en støtte, og skal stadig have træning i hjemmet.

»Det er min belønning for at køre så langt med hende i bil hver dag«, siger Angie Sadler.

Angies Sadler er allerede nu ved at planlægge sin gave til Hermie på Fars Dag senere i år. Den dag skal han – for første gang – have alle sine tre piger med til dagens konkurrencer. Når kørerne den dag bliver præsenteret for publikum vil han have alle sine tre piger med. Halie er endnu ikke helt tryg på en racerbane, men er ved at lære at klare larmen, de mange mennesker og de mange synsindtryk.

»At få Halie med til en sådan begivenhed, vil være den bedste gave Hermie kan få«, siger hans kone.

Kilde: Richmond Times Dispatch (Virginia), 9. maj 2004

Tidligere artikler om ABA-behandling i Virginia:
Koncert til fordel for 3-årigs behandling
Tre ABA-skoler i Virginia
Skolebestyrelse afviser forslag om decentral ABA-skole
Decentraliseret ABA-skole til 60 børn møder modstand
Forældre opretter endnu en ABA-skole
Fundraising til ABA-skole

Joi Bay /15.05.2004