FOLKEREPUBLIKKEN KINA

ABA i Kina

Familier til børn med autisme i Kina har længe følt sig svigtet på grund den manglende støtte fra regeringen, men et behandlingscenter i Beijing forsøger at ændre denne tilstand.

Li Lijun, der kommer fra Hunan-provinsen, hans kone og deres 4-årige dreng, der har autisme, har været i Beijing i nogen tid for at følge et kursus på Beijing Star and Rain Education Institute for Children with Autism. Li Lijun fortæller, at han og hans kone blev opmærksomme på deres søns problemer, da han var to år gammel. Han talte ikke og opførte sig ikke som andre børn. »Til tider løb han i ring i lang tid uden ophold. Vi var helt hjælpeløse, da han fik sin diagnose, fordi det er sådan en sjælden lidelse«.

Parret har søgt om orlov fra deres arbejdsgivere for at kunne følge sønnen til Beijing, hvor de skal lære om anvendt adfærdsanalyse i håb om at de kan hjælpe deres søn, således at han kan tilpasse sig til samfundet.

»Min søn ser rask nok ud, så min arbejdsplads var noget forvirret omkring min ansøgning om orlov«, siger Mr Li. »De spurgte, hvorfor vi havde brug for lang tids orlov, og hvad der var i vejen med ham. Vi forsøger ikke at gør opmærksom på hans lidelse, fordi mange mennesker føler det er pinligt«.

Beijing Star and Rain Education Institute for Children with Autism har plads til 60 børn ad gangen, men ventelisten er på mere end to år. Instituttet var det første ABA-center i Kina, men nu findes der næsten 30 tilsvarende institutter. Det skønnes at omkring 1.8 mio. mennesker har autisme i Kina.

Tian Huiping er stifter af Beijing Star and Rain Institute og hun er også mor til en 19-årig med autisme. Hendes egne erfaringer og nu 11 års erfaringer med at drive instituttet har givet hende et godt indblik i udviklingsforstyrrelsen, som er relativt ukendt i Kina.

»Selv om Kina oplever en økonomisk vækst, er der stadig nogle forhold, som ikke har ændret sig«, siger Ms Tian. »Familier til børn med autisme føler sig stadig hjælpeløse og får ingen støtte. Eftersom disse børn er afhængige af deres forældre hele deres liv, hvad sker der så, når forældrene dør? Hvem vil tage sig af disse børn, når der stadig ikke findes et socialt støttesystem i Kina? Og hvad vil der ske med forældrene selv, når de bliver ældre. Her i Kina er vi vant til, at ældre mennesker bliver passet og forsørget af deres børn, men hvis barnet er ude af stand til det, hvad sker der så?«.

Mr Li fortæller at han og hans kone ikke ved, hvordan deres søn vil kunne klare sig i fremtiden. »Vi håber, at instituttet vil optage min søn og give ham en chance for at få en uddannelse«.

Der er meget få autisme-skoler i Kina og i mange tilfælde bliver børn med autisme undervist sammen med børn, der har andre indlæringsproblemer. Normalt bliver børn med autisme afvist af de almindelige skoler.

Forældre til 2.400 børn har gået på kursus i Beijing Star and Rain Education Institute for Children with Autism siden det blev startet i 1993. Kurset varer i 11 uger og koster 4.000 yuan (2.900 DKK), hvortil kommer udgifter til ophold i Beijing. Der er mere end 1.000 børn på venteliste til instituttet.

»Der er for få steder som Beijing Star and Rain Education Institute for Children with Autism og dem, der findes, er for dyre«, siger Ge Ya, en mor til et barn med autisme fra Anhui. »Jeg har været på venteliste i et år for at få min søn ind på dette institut. Der er mange familier fra landdistrikter, som ikke ved, hvordan de skal behandle autisme, og som ikke har råd til at betale for behandling«.

Kilde: South China Morning Post, 17. august 2004

Der findes CABAS-skoler i USA, Irland og Hong Kong. CABAS har webadressen http://www.cabas.com/

Joi Bay /20.08.04